Törökné Kovács Hajnalka

Shiatsu-gyógyász

2015-ben ismerkedtem meg a japán eredetű holisztikus gyógymóddal, a shiatsuval.

A Nemzetközi Shiatsu Iskolában folytatott 4 modulos képzés után 2019-ben shiatsu-gyógyász képesítést szereztem, ezirányú tapasztalataimmal támogatlak az egészség megtartására, a betegségek kialakulásának megelőzésére irányuló kezelésekkel. Tudásomat shiatsuval kapcsolatos továbbképző tanfolyamokon bővítem, valamint folyamatosan képzettséget szereztem egyéb masszázstechnikákban is, mint a svédmasszázs, reflexológiás talpmasszázs, lágy csontkovácsolás.

A shiatsu kezelés alatt kényelmes ruhában, a földre terített matracon lazulhatsz el. A kezelés alapvetően akupresszúrás nyomástechnikákkal történik, érintem a testet tenyérnyomással, ujjnyomással, ringatással, de az aktuális állapothoz igazodva alkalmazok kimozgatásokat, nyújtásokat is.

Miért ajánlom a shiatsu kezelést?

A shiatsu terápia testi, lelki, szellemi működésünk alaperejét, az életenergiát harmonizálja. Segít, hogy meditatív, nyugodt állapotba kerülj. Ellazulnak a feszült izmok és törődést kapnak az energiahiányos területek a testen. A változás nem csak a fájdalom csökkenésében, hanem az energiád, az életerőd növekedésében, a hangulatod javulásában is megfigyelhető.

Kiválóan alkalmazható:
• gerincbántalmak
• fej- és nyakfájdalmak
• váll- és térd sérülések okozta panaszok
• emésztési problémák esetén.

Ha szeretnél változást elérni:
• kimerültség, alvászavarok esetén
• ha elfárad az idegrendszered
• ha igényled az ellazulást, a relaxációt
• ha érintésre, törődésre, gondoskodásra vágysz.

A shiatsu

A shiatsu jelenlegi formájában Japánból származik a 20. század elejéről. Szó szerinti fordításban ujjnyomást jelent. A shiatsu a test tiszteletteljes érintésén keresztül törekszik a kezelt személy energiarendszerének meridiánokon keresztül történő harmonizálására, immunitásának megerősítésére, öngyógyító erejének aktiválására. A gyógyulást elősegítő változásokat érintéssel, nyugtató nyomással valósítja meg. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni.
A Tradicionális Kínai Orvoslás elveit követi és a Taoizmus biztosítja a spirituális hátterét. A shiatsu holisztikus módon közelíti meg az embert, így segíthet enyhíteni a krónikus állapotokon. Nagyon jótékony hatással van álmatlanságra, stresszes élethelyzetekre, valamint segít kiegyenlíteni az érzelmi hullámokat. Az egész szervezetet támogatva fizikai hatásai is bizonyítottak a fájdalomcsillapításban, mozgásszervi panaszok, funkcionális zavarok enyhítésében.

Mi történik egy kezelés során? A kezelés ruhán keresztül történik és a földön, kényelmes matracon végezzük. A test akadálymentes mozgathatósága érdekében java¬solt hozni könnyű pamut váltóruhát: nadrágot, pólót és zoknit. A shiatsu kezelés időtartama 60 perc, menete mindenkor az adott problémától, testi, lelki állapottól függ. Az egész testet érintő kezelést kiegészíti még körülbelül 10-15 perces bevezető és lezáró beszélgetés, melyek során a panaszokat ill. a tapasztalatokat, javaslatokat beszélhetjük meg.

A shiatsu kezelésben alapvetően használt érintés-technikák a tenyérnyomás, a mély, kitartott pontnyomás, a ringatás, és különböző nyújtások. A nyomások mélysége minden esetben függ a páciens állapotától. Minden kezelésben figyelmet kap a teljes test, az aktuális állapotnak megfelelően helyezzük a hangsúlyt a megfelelő helyre: azokat a meridiánokat, illetve akupunktúrás pontokat kezeljük, amelyek a leghatékonyabban segítik a változást.

Mit jelent az, hogy a shiatsu holisztikus életszemléletet közvetít? Ezt igazából kezelés közben tapasztalhatod meg, miközben átéled, hogy nemcsak a tested, hanem a lelked is regenerálódik, feltöltődik energiával és egyensúlyba kerül.

A shiatsu egyéb módszerei is fájdalommentesek, a kezelés kellemes élményt nyújt. Ez erősíti a terápia hatékonyságát, hiszen az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, s megteremti a gyógyulás feltételeit. Tartós változást általában 4-6 kezeléssel lehet elérni, amely kúraszerűen, heti rendszerességgel történik. Az egészség megtartására, a betegségek kialakulásának megelőzésére irányuló kezelések ugyanakkor személyes igény szerint bármilyen időközönként, pl. kéthetente, havonta is igénybe vehetők.

Mikor javasolt a shiatsu kezelés?
- hát és derékfájdalmak
- csigolya- vagy medence-eltolódások
- nyak és vállfájdalmak
- ízületi problémák
- emésztési vagy felszívódási problémák
- hormonrendszeri problémák, allergiák
- alvászavarok
- migrén
- testi, lelki fáradtság, kimerültség esetén.

Hatásosan alkalmazható stressz okozta feszültségek csökkentésére, az ellenálló képesség javítására.

Az alábbi betegségek esetén azonban nem javasolt shiatsu masszázs kezelésen való részvétel: szív-, és keringési betegségek, akut gyulladásos állapotok, fertőző bőrbetegségek, lázas állapot, daganatos megbetegedések, súlyos csontritkulás, epilepszia, súlyos pszichés zavarok esetén.